2021-01-25 08:41:33• hírek • Bede Emőke

In Memoriam Auschwitz: fotókiállítással emlékeznek meg Nagykárolyban a holokauszt tragédiájáról

január 27
1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor, melynek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozta, hogy a tagállamok kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg. A határozat emellett elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot.

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja tiszteletére szerdán, január 27-én fotókiállítást szerveznek Nagykárolyban, a Károlyi-kastély Lovagtermében.

A kiállítás során Baranyi Tünde fényképeivel emlékeznek a holokauszt tragédiájára, ugyanakkor jelen lesz az eseményen Beșa Adrian, a Szatmári Zsidó Hitközség Elnöke is. A megnyitón a Dinu Lipatti Filharmónia két művésze, Czumbil Bernadette és Székely Alpár az alábbi zeneművekkel lép a jelenlevők és a képernyők előtt helyet foglaló közönség elé:

  • John Williams: Schindler Listája – Remembrance
  • Serghei Rachmaninoff: Vocalise
  • Jerry Bock: Hegedűs a háztetőn – Sunrise, Sunset

A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak szerdán 16 órakor a Lovagterembe, de online, a Vasile Vénig László Fotóklub Facebook-oldalán is követni lehet majd a megnyitót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: